Commentaar Just another WordPress site

november 25, 2015

Het vliegtuig

Filed under: De wereld vanuit mijn leunstoel — gijsvanekert @ 3:09 pm

Die Turken hebben een vliegtuig uit de lucht geschoten.
Er zaten twee Russen in en nu vertellen de Turken dat die twee door de Turkse lucht zijn gevlogen. En dat de Turken heel vaak hebben gewaarschuwd voordat ze begonnen te schieten, misschien wel tien keer.
Ik geloof er niets van.
Dat ze gewaarschuwd hebben, bedoel ik.
Misschien zijn ze heel even in Turkije geweest, net lang genoeg om een keer met je ogen te knipperen, maar veel te kort om ze te waarschuwen. Dat kun je zien aan de radarbeelden van de Turken zelf.
Die Turken hebben een geschikt moment afgewacht om dat vliegtuig uit de lucht te schieten. Het is een provocatie.
Maar waarom zouden ze dat doen?
De Turken zitten al een tijdje als aasgieren toe te kijken hoe Syrië in elkaar stort. Als straks het land in stukken wordt gehakt, dan hebben zij recht op een deel, vinden ze. Dat is het deel waar nu dat vliegtuig is neergeschoten en waar ook Turkmeense strijders actief zijn. Het zou me niets verbazen als het Turkse leger daar ook al zit.
En de Russen bombarderen daar.
Dat vinden die Turken natuurlijk niet fijn. Ze proberen een incident uit te lokken waardoor ze de NAVO erbij kunnen betrekken. Dan zou Rusland inbinden, denken ze, en dan kunnen zij in dat gedeelte van Syrië hun gang gaan.
Dit is een heel gevaarlijk spel. Het is het gevolg van de grootheidswaan van de Turkse leider.
De NAVO landen moeten hem laten weten dat ze niet meespelen. Als hij nog een keer zoiets flikt, dan moeten ze serieus overwegen of ze de Turken nog wel in hun clubje willen hebben. Misschien moeten ze hem er nu al uitgooien, want er gaan al lang berichten dat hij de ISIS barbaren steun geeft, door hun olie voor een spotprijs te kopen en door strijders onderdak te bieden.
De eerste reacties van de NAVO zijn nogal lauw, maar misschien wordt binnenskamers de actie van Turkije veroordeeld. Ik ben benieuwd hoe dit verder gaat.
Voor de Turken kan het wel eens heel naar aflopen. De politieke situatie in hun land is niet erg stabiel en de leiding kan niet telkens wanneer er onrust ontstaat de Koerden gaan bombarderen. Voor je het weet heb je een burgeroorlog.
Waar Europa voor op moet passen is chantage door de Turken. Die kunnen vluchtelingenstromen manipuleren als ze dat willen. Daar mag Europa niet in mee gaan. Misschien moeten de grenzen met Turkije wel dicht. We kunnen het ons niet veroorloven onze buitenlandse politiek in Ankara te laten bepalen. Dan wordt het een nog groter zootje dan het al is.

Powered by WordPress